Välkommen till en skön stund i solen

FAQ

Här nedan besvarar vi frågor som kommit in från våra kunder

Hur reagerar olika hudtyper i solarium?

De reagerar ungefär som i solen! Men eftersom den del av UV-ljuset som orsakar solsveda är mindre i moderna solarier riskerar du inte att få solsveda på samma sätt som i solen.

 

Ska barn och de som har känslig hud (hudtyp 1) sola solarium?

Eftersom både barn och alla som har hudtyp 1 har mycket känslig hud kan huden reagera kraftigt på sol. Därför anser de flesta hudläkarna att barn och alla med hudtyp 1 bör vara mycket försiktiga med sol. Men eftersom solen också har gynnsamma hälsoeffekter , bl a vitamin D3, bör de inte undvika solen helt. Om du är osäker - rådfråga läkare.

 

Vad ska man tänka på innan du solar i solarium?

Du ska göra på precis samma sätt som när du solar ute i solen. Du ska inte använda deodorant, parfym eller kosmetika. Ta alltid bort smink och parfym innan du solar - helst ett par timmar innan. Om du inte gör det kan du få fläckar och hudirritationer. I solen bör du alltid ha solskyddsmedel, men det ska du inte ha när du solar i solarium.

 

Hur får man det bästa solresultatet?

Jo, genom att ha en bra rengjord hud fri från döda hudceller och smuts. Absolut bästa solresultatet får man med en duschad, peelad och rengjord hud + att den sedan har fått fukt tillförd hgenom någon fuktkräm eller speciell solariekräm.

 

Om man duschar efteråt duschar man bort solresultatet då?

Oh nej, den frågar har ställts många gånger och den är hur felaktig som helst. Men jo, det finns en liten sanning i den. Solariet innehåller UVB och UVA. UVB aktiverar pigmentet som lägger en bit ner i huden och UVA brunar. (Får man för mycket UVB blir huden bränd). Solprocessen är en process som tar ända upp till 48 timmar. Många tror att det bara är att gå upp ur solariet, ställa sig framför spegeln och se om det har tagit. Det är så att om man är lite brun så får man en direkt pimentering av UVA på befintlig färg. Denna är kortvarig och stannar kvar ett par dagar. Huden och solprocessen är ingen ¨high speed¨ process. Om du äter medicin bör du kontrollera att den inte innehåller ämnen som gör att du blir ljuskänslig. När medicinen innehåller sådana ämnen bör du avstå från att sola. Rådfråga alltid läkare om du är osäker!

 

Blir fräknar och pigmentfläckar brunare?

Ja, både fräknar och pigmentfläcker har mer pigment än den övriga huden. De blir brunare snabbare än resten av huden, som behöver några dagar för att reagera på solljuset.

 

Kan man sola i solen och i solarium samma dag?

Nej, det ska man definitivt inte göra. Det blir som att sola på stranden 2 gånger samma dag. Det blir för mycket.

 

Varför är det svårare att bli brun i t ex ansiktet?

Eftersom ansiktet nästan ständigt är utsatt för ljus och sol har naturen gett ansiktet ett tjockare hornlager som skydd mot UV-ljuset. Det är därför som det är svårare att bli i ansiktet. Det är också svårt att bli brun på insidan av armarna och benen. Det beror på att vi har mindre pigment där.

 

Kan man sola i solarium när du är gravid?

Om du får vara ute i solen, så kan du också sola i solarium.

På grund av hormonförändringar kan det finnas risk för pigment fläckar i slutet av graviditeten. För att vara säker bör du rådfråga din läkare.

 

Hjälper solarium mot psoriasis?

I många fall kan man märka att man blir bättre. Många upplever att psoriasisbesvären mildras under sommaren, särskilt om man befinner sig vid havet. Även akne och liknande hudbesvär brukar bli bättre.

 

Kan man undvika vinterdepression genom att sola i solarium?

Det som vi i dagligt tal kallar vinterdepression (SAD = Seasonal

Affected Disorder) kan man inte häva genom att sola i solarium.

Det krävs högre ljusintensitet, som verkar genom ögat till hypofysen.

Det har emellertid visat sig att solbad i solarium har en allmänt positiv hälsoeffekt. Undersökningar bekräftar att UV-ljus

(med en liten andel UV-B) kan påverka välbefinnandet påtagligt - förutsatt att du är frisk. Men man kan bara spekulera om vilka mekanismer det är som gör att vi mår bättre.

 

Kan man använda krämer som gör att man blir brun tillsammans med solarium?

Ja, men bara om de är avsedda att användas tillsammans med solariesolande.

 

Ska man skydda ögonen när du solar?

Ja, du ska alltid skydda ögonen. Det räcker inte att du blundar.

 

Varför blir det varmt i solariet?

Värmen i solariet kommer huvudsakligen från det UV-ljus, som tränger in i huden och sedan omvandlas till värme.

I den övre delen av solariet är det både det infraröda

ljuset och UV-A ljuset som ger värme. Rödhet i ansiktet efter solstunden är att härleda till detta. Många tror att det handlar om solresultat.

 

Varför kan man få hudrodnad som inte är solbränna eller solsveda?

Du kan få hudrodnad utan att ha fått för mycket UV-B.. Hudrodnad kan framkallas av UV-A ljus och och infrarött ljus. Det kallas för värmeerytem eller värmerodnad. Värmerodnaden syns direkt när du har solat och försvinner sedan ganska snabbt.

 

Kan man snabba på solbrännan?

Nej, i varje fall inte i början. Det tar tid innan huden reagerar på UV-ljus.

När du har solat första gången tar det ungefär två till tre dagar för de nybildade melaninkornen innan de påverkas av UV-A ljuset och blir mörkare.

Man förlorar bara på att överdriva solandet. Det bästa är att sola sakta och se till att huden inte blir röd i samband med soltillfället.

Om du solar så oförsiktigt att du får solsveda resulterar det bara i att du måste låta huden ta igen sig och vila flera dagar innan du kan sola igen.

 

Måste man använda solkräm med skyddsfaktor i solen fast man har skaffat dig en grundsolbränna i solarium?

Det beror på hur stark solen är och hur känslig hud du har, men i regel måste du det. De UV-doser som du får i solarium är oftast tidsbegränsade t ex 30 minuter. Den solbränna eller det ¨solskydd¨ som du får i solariet beror på hur intensivt UV-A ljuset är.

Och hornlagret ¨förtjockas¨inte så mycket i solariet, eftersom det inte ger särskilt mycket UV-B ljus.

Din naturliga solskyddsfaktor bör ligga mellan 4 och 8, beroende

på vilken typ av hud du har, hur länge du har solat och vilken

typ av solarium (spektrum, intensitet och soltid) du använt. Det är

en ganska hög solskyddsfaktor, men den kan vara för låg

om du semestrar i ett land med stark sol.

Det är bra mycket bättre att ha ett solskydd från solariet med sig på semestern än inget alls..

 

Hur länge håller solbrännan?

Efter sista solomgången tar det 2-4 veckor för den bruna färgen att mattas av. Det är ett helt naturligt förlopp, för på 28 dagar har huden förnyats.

 

Kan man förlänga semestersolbrännan?

Ja, man kan förlänga solbrännan. Men man rekommenderar att man först låter den semesterbruna huden vila några veckor. Sedan kan man lugnt sola i solarium en till två gånger veckan.

 

Hur sköter man huden när man solar?

Vårdande fuktighetskräm fördjupar solbrännan och gör huden mjuk.

 

Hur ofta kan man sola i solarium?

Under vinterhalvåret en till 2 ggr per vecka är okey. Solar man ute på sommaren så behöver man inte sol inomhus också. Men om det är en regnig sommar eller om man inte har möjlighet att sola ute kan man använda solariet sommartidd också

 

Hur skaffar jag mig en solariebrun färg?

Om du är osolad eller vintervit och vill skaffa dig en fin färg får du sola upp dig, så att säga. Det betyder en omgång på cirka 8-10 soltillfällen på kort tid, max 2 veckor. Sen kan du underhålla den färg du fått med en till två solningar per vecka.

 

Hur vet man vilken hudtyp man har?

Hur din hud reagerar i solen ger dig en fingervisning om vilken hudtyp du har. Det finns hudtypstabeller som hjälper dig att bestämma din hudtyp.

Copyright © All Rights Reserved Studio Ultra - info@studioultra.se

Designed by REKLAMSHOPPEN